in Uncategorized

Sunday Morning 2019-01-06

A children's playroom in the abandoned building of the Rockland Psychiatric Center.

Photo by Collin Armstrong on Unsplash.

Coses que hem llegit aquesta setmana.

What has happened to Nasa’s missing Moon rocks?

Richard Nixon va regalar fragments de roca lunar a una llarga llista de dirigents del seu país i d’arreu del món. Va repartir tres-cents setanta trossets de satèl·lit i quasi la meitat s’han perdut. Alguns han estat robats, alguns s’han venut en el mercat negre. El que va rebre Franco es va extraviar en alguna mudança, segons el seu nét, perquè tenen “moltes coses en moltes cases”. Però hi ha qui diu que el famós gendre va intentar vendre’l. El fragment de Carrero, en canvi, s’exhibeix en el Museo Naval de la Armada. Pot sonar paradoxal. El primer viatge a la Lluna en vaixell va ser narrat per Llucià de Samòsata.

Las ‘apps’ más populares de Android envían datos a Facebook sin tu permiso

Un informe de l’ONG britànica Privacy International i un nou episodi en la llarga llista d’abusos que conformen el negoci de Facebook. Almenys vint de les trenta i tantes aplicacions més populars en Google Play envien les nostres dades a Facebook tan prompte com comencem a utilitzar-les. Per descomptat, sense demanar permís ni informar-ne. Tripadvisor, Shazam, Spotify, Duolingo, Skyscanner i altres.

Once considered outlandish, the idea that plants help their relatives is taking root

La vida familiar secreta de les plantes: “Algunes espècies limiten fins a quin punt s’estenen les seves arrels, altres canvien la quantitat de flors que produeixen i unes poques s’inclinen o mouen les fulles per minimitzar l’ombra a les plantes veïnes, afavorint els individus emparentats.” En podíem treure beneficis pràctics, a més a més: millorar les collites d’arròs, o facilitar la regeneració dels boscos, per exemple.

Cuando las palabras médicas las carga el diablo

Les cèl·lules de Clara, la síndrome d’Asperger o la de Reiter, la granulomatosi de Wegener, la malaltia de Seitelberger o la de Hallervorden–Spatz… “Durant l’època del nazisme, sense les restriccions de l’ètica i amb els grans recursos que el partit nazi atorgava a les investigacions mèdiques, es van realitzar, al mateix temps, i paradoxalment, grans avenços per a la medicina i retrocessos gegantins per a la humanitat. Com a resultat, encara avui hi ha múltiples epònims mèdics de nazis declarats o afins al nazisme.”

La longévité de Jeanne Calment mise en doute par des scientifiques russes

Quan es va morir el 1997, Jeanne Calment tenia cent vint-i-dos anys: el rècord mundial de longevitat. Però un investigador rus creu que en realitat havia mort l’any 1934 i que des d’aleshores la va suplantar la seva filla, amb la intenció d’estalviar-se els drets de successió.

How Much of the Internet Is Fake?

En algun moment de 2013, el tràfic generat per bots que simulaven ser persones va igualar el d’usuaris humans en YouTube. Des d’aleshores s’ha temut la inversió: el punt d’inflexió a partir del qual els algorismes de detecció de frau prendrien per normal el comportament dels bots i considerarien anòmal el tràfic humà. Aquest article és una àmplia descripció del paisatge d’Internet després de la inversió, amb molts enllaços. Falses estadístiques, usuaris falsos, continguts falsos… Sabíeu que podeu comprar 5.000 reproduccions d’un vídeo per quinze dòlars?

Reposts

  • El Pont 🎗

Algun comentari?

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • El Pont 🎗 liked this Article on twitter.com.

  • El Pont 🎗 reposted this Article on twitter.com.

  • Albert Garcia liked this Article on twitter.com.