--- title = "Smart tools for smart writers" ---

2012-06-06 19:03:19

El meu resum personal de la qüestió, en text net, després de la trobada. Gràcies novament a @xbelanch per donar-me l’ocasió de compartir, debatre i continuar aprenent.

Definició del problema

  1. Continuem utilitzant processadors de textos del segle passat, pensats per al paper i amb el full de paper com a unitat lògica de mesura i de destí, quan la majoria dels textos que escrivim ja no tenen el seu punt final a la impressora: els enviem per correu electrònic, els publiquen en blogs, en revistes electròniques, en les xarxes socials, en entorns virtuals d’aprenentatge, etc.
  2. Els formats de fitxer dels processadors de textos tradicionals són fills d’aquesta concepció heretada. Són formats finalistes: defineixen allò que s’ha d’imprimir i aspiren al control complet de la pàgina. D’aquesta manera, dificulten la inserció del document en altres cicles de treball: publicació web, ebook, etc.1
  3. Finalment, però no per això menys important, la interfície d’usuari dels processadors de textos tradicionals ha esdevingut innecessàriament complexa i confusa.

Propostes de solució

  1. El renaixement del text net (.txt).
  2. Primer la semàntica: Markdown (i altres llenguatges de marques lleugers).
  3. L’onada d’editors de text minimalistes.
Editors Mac Windows Linux iOS Android Markdown
ByWord      
iA Writer    
Writeroom        
FocusWriter      
WriteMonkey          
Ommwriter      
Ulysses      

I n’hi ha molts més. Busqueu ‘distraction-free editor’ o ‘markdown editor’ en les app store o en google.

Sincronització

Dropbox és a hores d’ara la solució més reeixida.

Google Docs/Drive?

Més enllà del minimalisme

I què fem en l’1% dels casos en què la complexitat d’un projecte impedeix gestionar-lo còmodament mitjançant un editor minimalista i un petit nombre de documents de text net? Cal tornar llavors al Word, com el fill pròdig? La resposta és no:

  1. Heu intentat mai copiar del Word i enganxar en un blog, p. ex. Wordpress?

  2. HTML, Word, OpenDocument, EPUB, PDF, etc.