Principal

Gossos soviètics a l'espai

La seva història en segells

Ed Dietz

Font: Soviet Dogs in Space
Traducció: Carles Bellver Torlà

El segon satèl.lit artificial de la història, el Sputnik 2, va ser llançat per la Unió Soviètica al cosmòdrom de Baikonur el 3 de novembre de 1957. A bord del satèl.lit de 508 quilos hi havia el primer organisme viu, un gos anomenat Laika (Gos Esquimal). El Sputnik 2 no es va dissenyar per a ser recuperat, i Laika va morir en òrbita. El satèl.lit va reentrar a l'atmosfera el 14 d'abril de 1958. Aquest segell polonès commemora el vol.


El 28 de juliol de 1960 es va llançar un vol de prova relacionat amb la nau espacial Vostok. El coet accelerador va explotar durant el llançament i els gossos Bars (Pantera o Linx) i Lisichka (Raboseta) a bord de la nau es van matar.


Korabl-Sputnik-2 (Nau Satèl.lit-2), també conegut com Sputnik 5, es va llançar el 19 d'agost de 1960. A bord hi havia els gossos Belka (Esquirol) i Strelka (Fletxeta). També hi havia quaranta ratolins, dues rates i una varietat de plantes. Després d'un dia en òrbita el retrocoet de la nau es va incendiar i la càpsula d'aterratge i els gossos es van recuperar sense perill. Els segells es van imprimir a Bulgaria i la Unió Soviètica com a reconeixement del vol.


Els gossos espacials Pchelka (Abelleta) i Mushka (Mosqueta) es van llançar l'1 de desembre de 1960 a bord del Korabl-Sputnik 3, també conegut com Sputnik 6. Aquesta nau també va estar un dia en òrbita. Tanmateix, el retrocoet no havia estat fabricat amb l'orientació correcta i la càpsula va reentrar a l'atmosfera amb massa inclinació i es va destruir.


El 22 de desembre de 1960 es va llançar un altre Korabl-Sputnik carregat amb els gossos Damka (Senyoreta) i Krasavka (Bellesa). El coet accelerador superior va fallar i es va interrompre el llançament. Els gossos es van recuperar sense problemes després d'efectuar un vol suborbital imprevist.


El Korabl-Sputnik-4, també conegut com Sputnik 9, es va llançar el 9 de març de 1961 amb el gos Chernushka (Negreta) en una missió d'una òrbita. A bord de la nau també hi havia un maniquí, un ratolí i un conillet d'Índies. El vol va tenir èxit i va aplanar el camí del vol de Yuri Gagarin del mes següent. El segell es va imprimir a la Unió Soviètica per commemorar el vol.


El Korabl-Sputnik-5, també conegut com Sputnik 10, es va llançar el 25 de març de 1961 amb el gos Zvezdochka (Petit Estel) i un maniquí en una missió d'una òrbita. Aquest assaig per al vol del Vostok 1 va tenir èxit. El segell es va imprimir a la Unió Soviètica per senyalar el vol.


Aquest segell búlgar mostra una foto de grup de quatre gossos espacials que van volar en tres missions diferents. De l'esquerra a la dreta són: Strelka (Korabl-Sputnik 2), Chernushka (Korabl-Sputnik 4), Zvezdochka (Korabl-Sputnik 5), and Belka (Korabl-Sputnik 2).


El biosatèl.lit Kosmos 110 es va llançar el 22 de febrer de 1966 amb els gossos Verterok (Ventijol) i Ugolyok (Carbonet). Va aterrar el 16 de març, després d'un vol de 22 dies. Això ha quedat com un rècord caní, i només va ser superat per humans en juny de 1974 amb el vol del Skylab 2.