Principal

Els problemes del primer vol

Font: EL PAÍS
Data: 4/1996

El viatge espacial de Iuri Gagarin, el primer vol tripulat de la història, es va escaure el 12 d'abril de 1961. Entre els centenars d'objectes de la parafernàlia espacial soviètica que s'han subhastat en els últims temps figuren notes escrites pel comandant Gagarin a bord del Vostok 1 i altres del coronel Kàrpov, que es trobava a la base. D'aquests documents es dedueix que van tenir problemes greus al final de la seva missió.

El Vostok 1 constava d'una càpsula esfèrica de tres tones de pes, que és on viatjava Gagarin, i, a la seua base, un retrocoet de dues tones destinat a frenar el descens. Aquest coet s'havia de desprendre al cap de 10 segons, però va tardar 10 minuts. Durant aquest lapse interminable la nau va girar sense control. Finalment es va produir la separació dels dos mòduls i es va evitar el desastre.

L'historiador espacial John M. Hodgson i l'astronauta i senador John Glenn coincideixen a afirmar que si aquest episodi s'hagués fet públic llavors, Kennedy no s'hauria afanyat tant a comprometre's a enviar un americà a la Lluna. "Si s'hagués sabut aleshores, hauria donat arguments als que dubtaven a enviar homes a l'espai", assenyala Glenn.