Principal

Cardoso Flea Circus

Font: EL PAÍS
Data: 14/4/1998

L'escultora i dissenyadora colombiana María Fernanda Cardoso ha recuperat recentment la tradició dels circs de puces dins del context de l'art d'avantguarda.

Al Cardoso Flea Circus, instal·lat al New Museum of Contemporary Art de Nova York, el repertori de la troupe de puces és variat: l'anomenada Brutus arrossega una locomotora en miniatura, el pes de la qual és 160.000 vegades el seu; un grup de ballarines amb faldilles a mida es mouen seguint el ritme d'una música tropical; Pepita i Pepón fan arriscats exercicis de funambulisme; una altra companya fa body jumping i, finalment, hi ha un número inspirat en Harry Houdini.

Tot això pareix impossible, potser una mera simulació òptica, però Maria Cardoso insisteix que és real. L'ensinistrament de puces es va iniciar al segle XIX a la cort de Prússia. En va ser el pioner un tal Mestre Bertolotto. Investigant aquesta tradició Cardoso ha perfeccionat un mètode que fa servir l'exposició a la llum, al fred i a la calor, i diferents textures que atrauen o repel·leixen els insectes. A vegades, també les dirigeix bufant o amb fils de seda o coure.

Cardoso cria les puces ella mateixa. En necessita centenars, ja que el seu cicle vital és molt curt. Moltes les incuba al pèl del seu gat. Després, quan comencen a actuar, moren prompte d'inanició, ja que no les alimenta. La raó és la seva particular dieta: xuclen sang.

Cardoso reconeix que és «absurd» recuperar aquest art. Segons ella «el circ de puces existeix en un món real i alhora en un món mític.» Afirma també que «fer una cosa tan inútil i absurda és tot un repte per a la ment. En un món d'Internet i alta tecnologia, queda encara quelcom tan arcà i extraordinari que desafia els límits de la imaginació.»

Abans Cardoso havia utilitzat mosques, estrelles de mar, piranyes, granotes, llangardaixos i ossos humans per a les seves instal·lacions i exposicions. El circ de puces, declara, és part d'un interès científico-artístic per la relació entre els animals i els éssers humans.