Principal

Contraban extraterrestre

Font: El País. Foto: Reuters.
Data: 9/12/1998

El FBI ha detingut a Miami un individu acusat d'intentar vendre una roca lunar per 700 milions de pessetes.

La NASA ha confirmat que la peça de nou milímetres, incrustada en una esfera de plàstic dur, és autèntica: es tracta d'un dels bocins de 4.000 milions d'anys que els astronautes de l'Apollo 17 van recollir a la Lluna, al paratge conegut com Taurus Littrow Valley. El president Nixon en va regalar uns quants a diversos mandataris com a símbol d'unitat mundial en la conquesta de l'espai. Pareix que aquest és el corresponent al Govern d'Hondures. Alan Rosen, el presumpte contrabandista, ha declarat que el va comprar a un ex militar d'aquell país.

En realitat els agents del FBI no esperaven trobar roques lunars autèntiques. L'objectiu de l'operació Eclipsi de Lluna era desmuntar una xarxa de venda de mercaderia lunar falsa. Per tal d'atraure els delinqüents van posar aquest anunci al USA Today en setembre passat: «Comprem bocins i pols de la Lluna. Envieu fotos, documents de prova i preu a John's Estate Sales, 2437 Bay Area Blvd., suite 455, Houston, Texas 77058». Alan Rosen va picar el 29 de setembre. Va enviar un missatge a aquella adreça assegurant que tenia «quelcom que els interessaria» i el van citar al restaurant Miami Tuna's Waterfront Grill.

En verificar-se que la la roca era autèntica Rosen va ser arrestat per «contraban de material procedent de la Lluna». El delicte no és la possessió de la roca, ni tan sols l'intent de vendre-la, sinó haver-la introduïda als EUA sense declarar-la a la duana.