Principal

Els nazis es van descuidar una unitat d'espies a l’Àrtic en acabar la guerra

Font: Levante-EMV
Data: 25/5/1998

L'any 1945, quatre mesos després de la firma de l'armistici, un vaixell de pesca noruec va rescatar 20 vint soldats alemanys a l'arxipèlag de Spitzbergen. Ara, confrontant documents militars desclassificats i testimonis de veterans, s'ha sabut que eren membres d'una unitat d'élite alemanya.

La missió d'aquesta unitat -nom en clau Hagen- era replegar dades meteorològiques i enviar-les al quarter general de la Luftwaffe, on es tenien en compte per preparar atacs aeris o navals. Aquesta informació era tan vital en certa etapa del conflicte que, segons s'ha revelat, els aliats es van disputar amb els nazis el control de l'arxipèlag en una batalla fins ara desconeguda.

«En van reclutar a totes les unitats de l'exèrcit. Tenien entre 18 i 22 anys, tret del radiotelegrafista i del meu pare, que n'era el comandant», ha declarat el fill d'un d'aquells soldats. «La seua missión era tan secreta que es van oblidar d'ells. No van rebre instruccions i no tenien mitjans per a abandonar l'illa», ha afegit.