Principal

Una cervesa amb molta història

Font: El País; il·lustració CPE
Data: 30/11/1998

Un grup de científics de la Universitat de Barcelona i l'empresa cervesera San miguel han presentat una cervesa elaborada segons una fòrmula de fa 3.100 anys.

La idea va sorgir en identificar-se residus de cervesa dins d'un test trobat en un petit poblament del segle XII a. C. a la comarca del Baix Segre. Complicades anàlisis arqueobotàniques van permetre d'escatir els diversos ingredients. Després van venir els contactes amb San Miguel, i el resultat ha estat la cervesa Zythos. Aquest nom s'ha pres de l'historiador grec Estrabó, que el va fer servir per referir-se a una beguda típica de les comarques del nord d'Hispània.

Els experts de la Universitat de Barcelona han fet notar que es tractaria de la cervesa més antiga d'Europa. Això sí, se sap que a Mesopotàmia i a l'Antic Egipte ja se'n bevia abans, i se n'han trobat restes de 9.000 anys al Sudan.

La Zythos resulta molt delicada: s'ha de conservar a una temperatura molt baixa i encara així només dura un parell de setmanes, de manera que difícilment es podria comercializar. Amb aquesta excusa, en l'acte de presentació arqueòlegs, cervesers i periodistes es van llançar a consumir les 400 botelles disponibles (240 litres en total).

\