Principal

L'experiment de la fi del món

Font: El País
Data: 21/7/1999

El director del Laboratori Nacional de Brookhaven, un dels centres de recerca científica més importants dels EUA, ha convocat una comissió d'experts per tal d'esbrinar si un experiment previst per la tardor podria destruir tot el planeta Terra.

L'experiment consistiria a accelerar ions pesats dins d'una instal·lació anomenada RHIC per fer-los xocar i reproduir condicions d'alta energia semblants a les del Big Bang, en l'origen de l'univers. Això crearia concentracions molt petites de matèria superdensa.

El problema seria l'eventual creació d'un tipus hipotètic de materia, els strangelets, que contindrien quarks anomenats estranys. Els nuclis atòmics normals contenen només quarks up o down. Un d'aquests strangelets podria començar a engolir els nuclis normals que l'envolten. Llavors aniria engordint fins caure al centre de la Terra, i des d'allí absorbiria el planeta sencer.

Álvaro de Rújula, del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) creu que no existeix cap perill, perquè en tot cas la càrrega positiva dels strangelets repel·liria els altres nuclis. Se sent tant segur que si no aposta un milió d'euros contra la fi del món és perquè no ho troba esportiu: si perd, l'altre no podrà cobrar. Sí que apostaria que el comitè d'experts arribarà a la mateixa conclusió que ell, però no concreta quina quantitat.