Principal

Nebaud amb Lovecraft

En la seva biografia d'H. P. Lovecraft, l'erudit S. T. Joshi nega tres vegades que Jacques Bergier hagués conegut realment el solitari de Providence. No cal que ens estranyem, doncs, que ni tan sols esmente l'ubic i elusiu B. J. Nebaud.

Nebaud va conèixer Lovecraft en el seu primer —i darrer— viatge a Amèrica, l'any 1924. Farnsworth Wright, l'editor de la cèlebre revista d'històries de por Weird Tales, va facilitar la trobada. Nebaud hi fa referència en l'anotació següent del seu diari:

M'ha vingut a veure a l'hotel en Howard Lovecraft. F. W. em va deixar llegir ahir un parell de contes seus: "Dagon" i "La declaració de Randolph Carter". El senyor Lovecraft juga amb monstres, dimonis, civilitzacions desaparegudes i realitats velades. M'ha ensenyat un llibre antic, l'anomenat Necronomicon. El tacte de la coberta de pell (humana?) era repugnant. Ell m'indicava una pàgina, assenyalava un paràgraf i jo recitava en veu alta. Feia falta posar-hi molta atenció, perquè es tractava d'un llatí medieval, impur. Amb admirable paciència, m'ha ajudat a desxifrar una profecia i calcular una data: 29 de febrer de 1924. Avui, el dia de la fi del món. A través de la finestra, he vist omplir-se d'animàlies voladores el carrer Carlton. Semblants a rates-penades, però més grans, més folles, més terrorífiques.