Principal

Coronavirus is ‘Kill Bill’-esque blow to capitalism and could lead to reinvention of communism — Slavoj Zizek

Tot això, no indica clarament la necessitat urgent d’una reorganització de l’economia global, que ja no estigui a mercè dels mecanismes del mercat? No parlem ací d’un comunisme d’estil antic, per descomptat, sinó d’un tipus d’organització global que pugui controlar i regular l’economia, així com limitar la sobirania dels estats nació quan calgui. Els països van ser capaços de fer-ho en el context de les guerres del passat, i ara tots ens estem aproximant de fet a un estat de guerra mèdica.

[…]

En un discurs recent, el primer ministre hongarès Viktor Orban va dir: “Els liberals no existeixen. Un liberal no és més que un comunista amb un diploma.”

I si el contrari fos cert? I si anomenem “liberals” les persones que es preocupen per les nostres llibertats i “comunistes” les que són conscients que només podem salvar aquestes llibertats amb canvis radicals, ja que el capitalisme global s’apropa a una crisi? Aleshores, hauríem de dir que, avui en dia, la gent que encara es reconeix com a comunista són liberals amb diploma: liberals que han estudiat seriosament per què els nostres valors liberals estan amenaçats i han pres consciència que només un canvi radical els pot salvar.