Principal

📎 José Moya Otero: La ideología del esfuerzo (2014)

Que l'esforç és essencial ho sap qualsevol que no hagi tingut la sort de nàixer en una família rica. Per això, paradoxalment, pregonen “la cultura de l'esforç” aquelles persones a qui tot el que és necessari els ha estat regalat. Necessiten el nostre esforç per a mantenir els seus privilegis, i que ens creguem que el fracàs serà culpa nostra, per no esforçar-nos prou. L'esforç a què apel·len és sempre l'esforç dels altres. N'hauríem de dir cultura de l'esforç aliè.

La ideologĂ­a del esfuerzo es el caballo de Troya utilizado por las elites econĂłmicas, sociales y polĂ­ticas en su rebeliĂłn contra cualquier forma de Estado o de gobierno comprometida con el bienestar de las personas. Una reacciĂłn frente a la hegemonĂ­a de la cultura de los derechos que, a su juicio, es la ideologĂ­a de los perdedores.