Principal

馃搸 Can Video Games Teach?

Tinc la sensaci贸 que una bona part del discurs sobre jocs seriosos ve de persones, i d'ambients, que potser no s鈥檋avien pres encara prou seriosament els videojocs. Ni la cultura popular en general, de fet. Com si no hagueren donat prou import脿ncia a l'aprenentatge que es produ茂a, o es produeix, a m茅s dels jocs, en tebeos, pel路l铆cules, can莽ons, etc., i no hagueren reflexionat sobre com traure鈥檔 profit per a l鈥檈ducaci贸 formal.

La meua opini贸 sobre el tema 鈥攖otalment irrellevant鈥 茅s que, als jocs, s鈥檋i sol jugar seriosament 鈥com deia Julio Cort谩zar鈥 i que 茅s bo equilibrar la balan莽a amb un disseny seri贸s dels jocs. Tamb茅, evidentment, des d鈥檜n punt de vista pedag貌gic.

En l'article enlla莽at m茅s amunt, m鈥檋a cridat l鈥檃tenci贸 especialment el lligam que s'hi estableix entre els videojocs i el concepte de flux encunyat per Csikszentmihalyi. Precisament, va ser aquesta experi猫ncia d鈥檌mmersi贸 mental en els jocs la que va donar origen en 1962 al concepte de ciberespai, com a mitj脿, m茅s enll脿 de la realitat f铆sica, en qu猫 ens trobem quan interactuem amb o mitjan莽ant dispositius electr貌nics.

El ciberespai: una idea amb molta hist貌ria que ara el senyor Z. vol monopolitzar i explotar comercialment, canviant-li el nom per metavers.