Principal

Catalunya Roja

Ignacio Sánchez-Cuenca sobre les diferències ideològiques a l’UE i a Espanya. Segons l’Eurobaròmetre posterior a les eleccions de 2019, Espanya és el país més esquerrà d’Europa (4,4) i Romania el més dretà (6,1). Catalunya (3,6) i Euskadi són les més roges, i Madrid (4,9) la que menys. L'escala va del zero (extrema esquerra) al deu (extrema dreta).

Diversos factors poden explicar que la gent opine de mitjana d’una manera i vote (almenys aparentment) d’una altra manera. Però el que m’han fet evocar aquestes dades és una altra cosa. Allò que va dir Joan Fuster (en una entrevista amb Amadeu Fabregat): que el País Valencià seria d’esquerres o no seria. Si l’statu quo ja et va bé —i per això ets conservador—, per què hauries de voler canviar-lo?

La percepción de una parte importante de las poblaciones catalana y vasca de que sus respectivas naciones no gozan del reconocimiento nacional que deberían tener, o la creencia de que sufren algún tipo de discriminación o maltrato, produce una tensión política entre centro y periferia que desplaza los valores ideológicos hacia la izquierda.