Principal

Luciano Floridi: “Bloquejar ChatGPT és una mesura draconiana. Aprenguem a utilitzar-lo i legislem”

Sobre la famosa carta oberta dels autodeclarats experts en Intel·ligència Artificial:

La carta és una barreja de coses: algunes bones i una mica trivials, altres equivocades i de ciència-ficció. El passatge sobre ments digitals superpoderoses sembla tret d’un mal guió de Hollywood. Desinforma i espanta, distrau dels problemes reals. Una mica com donar l’alarma per la possible arribada de zombis.

Sobre la intel·ligència de ChapGPT i la seua prohibició a Itàlia:

No, no, un lloro és molt més intel·ligent. GPT-4 s’assembla molt més a, diguem-ne, una “calculadora lingüística”. És una calculadora sintàctica, que tracta el llenguatge natural com si foren matemàtiques: no memoritza i repeteix una solució, sinó que la crea. La pregunta no és quines respostes pot donar, sinó què fem amb aquestes respostes. Ja ho va dir Plató: l’expert és qui, sobretot, sap formular les preguntes correctes. És millor entendre com utilitzar-lo i ensenyar-ho, que prohibir-lo. Em sembla que l’arribada d’aquestes eines, en realitat, purifica la veritable essència de la intel·ligència humana, perquè la desvincula de qualsevol forma d’enciclopedisme, la capacitat de recordar mil fets i la mera erudició. És la pregunta i el propòsit de la pregunta el que marca la diferència.